15x tuintips voor de wintermaanden

15x tuintips voor de wintermaanden

Als de winter begint zijn we allemaal druk bezig met voorbereidingen voor de feestdagen. We maken het extra gezellig binnen met kerstversieringen en er moeten de nodige boodschappen in huis gehaald worden. Probeer tussen de bedrijven door toch tijd te maken voor de tuin, want vorst, sneeuw, storm, regen- en hagelbuien  kunnen aardig wat schade toebrengen.

Checklist voor de wintertuin

  1. Zorg ervoor de tuinslangen zijn leeggelopen en de buitenkranen zijn afgesloten.
  2. Laat houten bakken en metalen gieters en teilen leeglopen en berg ze op in de schuur of garage.
  3. Zorg ervoor dat de dakgoten schoon zijn.
  4. Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest. Leg er een bundel riet, een plastic bal of een speciale ijsvrijhouder in. Hak nooit een gat in het ijs van de vijver, want door de stress die dit de vissen geeft kunnen ze sterven. Gebruik een fluitketel met kokend water die je op het ijs drukt om er een gat in te smelten. Verwijder op een stille en rustige manier met een bezem sneeuw van het ijs, want elk straaltje licht is belangrijk voor de vissen en de zuurstofplanten.
  5. Een houten regenton kan kapotvriezen. Leg er een plastic bal in, die voorkomt dat het water geheel bevriest.
  6. Laat tuingereedschap niet vochtig of vies in de berging staan, maar maak het schoon en droog, om roesten te voorkomen.
  7. Zet potten op een beschutte plek en verwijder de waterschotels eronder, met uitzondering van die bij vochtminnende planten, zoals hortensia’s en hosta’s. Bescherm de potten en planten tegen vorstschade door er bubbeltjesplastic omheen te wikkelen of ze in een iets grotere plastic pot te zetten. Vul die laatste op met stro, dennengroen of afgevallen bladeren. Let er daarbij wel op dat overtollig water kan weglopen.
  8. Vorstgevoelige mediterrane en exotische planten laat je het best in de schuur, garage of berging overwinteren. Controleer regelmatig of ze niet uitdrogen en ventileer de winterstalling regelmatig. Zet, als er geen ramen in de stalling aanwezig zijn, de deur van de stalling overdag regelmatig open om ervoor te zorgen dat ze voldoende licht krijgen.
  9. Vergeet niet het vliesdoek waarmee je grote kuipplanten, zoals oleanders, tegen vorst beschermt, weer te verwijderen zodra de strengste vorst weer uit de lucht is.
  10. Stamrozen bescherm je tegen vorst door het gevoelige entpunt (waar de hoofdtakken uit ontspruiten) in te pakken met vliesdoek, stro en/of dennengroen.
  11. Gebruik de takken van de kerstboom na de feestdagen om vorstgevoelige planten mee in te pakken of als mulchlaag over kwetsbare, laagblijvende tuinplanten.
  12. Loop niet over bevroren gras, want dat veroorzaakt lelijke plekken in het gazon.
  13. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik dan tegen het zonlicht met vliesdoek of een oud (hoes)laken.
  14. Schud een dikke laag sneeuw van coniferen om te voorkomen dat de takken onder het gewicht bezwijken.  
  15. Voer de tuinvogels bij, met ongebrande en ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, strooivoer, stukjes appel, speciale vogelpindakaas en vetbollen. Zet ook regelmatig een bakje drinkwater voor ze neer.
Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER