Boerenkool: superfood!

Boerenkool: superfood!

In december zitten we meer aan de eettafel dan in de tuin. Culinaire feestmaaltijden wisselen we af met – om met Ollie B. Bommel te spreken – ‘eenvoudige, doch voedzame’ kost: snert, hutspot en stamppot. Ouderwetse boerenkool geniet momenteel hernieuwde belangstelling en is – zelfs in Amerika – bestempeld tot een van de trendy superfoods. Er zitten namelijk heel veel vitaminen in boerenkool: vitamine A, B, C, E en K. Bovendien bevat de kool mineralen als kalium, ijzer, magnesium en fosfor, en is deze vezelrijk.

In de moestuin
Boerenkool is van alle koolsoorten het gemakkelijkst te kweken. Vroege herfstsoorten zaait u in mei, de wintersoorten zaait u in juni of juli. Bescherm de jonge zaailingen tegen slakken, rupsen, vogels en witte vlieg met een fijnmazig net. Plant de jonge planten ongeveer twee maanden later op 50 centimeter afstand van elkaar uit in vruchtbare, bemeste grond en op een plek in de zon of halfschaduw. Oogsten kan vanaf oktober-november, maar boerenkool smaakt het lekkerst als er nachtvorst is geweest (die zet het zetmeel in de bladeren om in suikers).

Op tafel
Bij ons wordt boerenkool vooral gebruikt in stamppot met worst, spekjes en een kuiltje vol jus. In Amerika is het tegenwoordig hot er smoothies en shakes van te maken. U kunt boerenkool echter ook roerbakken met kruiden, verwerken in een quiche of er een lekkere salade met geitenkaas, cranberries en pecannoten van maken. En deze gezonde chips:

Boerenkoolchips
Snijd de bladeren in grove stukken, was ze en laat ze goed drogen. Meng in een kom wat olijfolie, sojasaus en sesamzaad. Hussel de blaadjes door dit mengsel en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze eventueel nog met wat zeezout. Bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius tot ze knapperig zijn.

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER