Sluit het tuinseizoen af met herfstasters

Sluit het tuinseizoen af met herfstasters

De herfstaster is een zeer geliefde late bloeier voor de border. Zelfs op het terras of balkon kun je genieten van de kleurige herfstaster, deze sterke vaste planten doen het namelijk ook prima in een pot of mand. Wist u dat herfstasters vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst bloeien? Dankzij deze rijke bloeiers blijft de border dus nog langer mooi. 

Van Amerika naar Europa
Er bestaan wel meer dan 200 soorten asters. De meeste herfstasters komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, ze voelen zich gelukkig helemaal thuis in de Europese tuinen. De hoogte varieert van 20 cm tot ruim 1,5 meter of zelfs nog hoger. Bovenaan de stevige stengels groeien lieftallige straalbloempjes. Deze zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Op asters raak je dus nooit uitgekeken! Aster novaea-angliae en Aster novi-belgii zijn de bekendste. Andere juweeltjes zijn de aparte Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ met donker blad of de sluieraster Aster ericoides ‘Lovely’ die helemaal overdekt is met fijne roze bloemen.

Wist je dat...
Herfstasters vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst bloeien? Dankzij deze rijke bloeiers blijft de border dus nog langer mooi. 

Tip 1: Aster ageratoides is een van de sterkste soorten, deze herfstaster doet het werkelijk overal. ‘Starshine’ groeit compact (50-60 cm) en draagt vanaf augustus honderden bloemen die op witte sterretjes lijken. ‘Asran’ bloeit blauwpaars en bloeit tot in oktober, de hoogte is 70-80 cm.

Perken en borders
Herfstasters schitteren in perken en borders wanneer ze worden gecombineerd met andere vaste planten. Zet de kleurige asters eens naast de ooievaarsbek (Geranium), duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), zilverkaars (Actaea simplex) en monnikskap (Aconitum carmichaelii). Er zijn zoveel verschillende asters, dat er ook makkelijk een echte ‘aster-border’ samengesteld kan worden. Probeer zoveel mogelijk lichte en donkere tinten af te wisselen en zet grootbloemige soorten naast de kleinbloemige. Er ontstaan vanzelf mooie combinaties als de stengels door elkaar gaan groeien.

Tip 2: Lage asters uit de Dumosus-groep groeien uit tot een ‘kussen’ van helder violetblauw gekleurde bloempjes. Dit maakt ze heel geschikt voor een kleine tuin. 

Geschikte compagnon
Herfstasters komen vooral mooi uit naast planten met een wat lossere vorm. Siergrassen staan daarom bovenaan de lijst van geschikte compagnons. Plant Aster novii-belgii bijvoorbeeld naast het forse siergras Molinia arundinacea ‘Windspiel’. De gele herfsttint van het blad is een contrastrijke achtergrond voor het complementaire violet van de asters. Andere geschikte siergrassen zijn het diamantgras (Calamagrostis brachytricha) en het vedergras (Stipa tenuissima).

Planten en verzorgen
Herfstasters zijn trouwe en sterke vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Bloeiende herfstasters kunnen in het najaar direct in de tuin worden geplant. Als ze in bloei staan kun je goed bepalen waar de bloemen het beste tot hun recht komen. In het voorjaar planten wanneer ze nog niet bloeien kan natuurlijk ook. Kies een plekje in de volle zon of lichte schaduw, daar zullen de planten rijkelijk bloeien. Asters houden van losse, voedzame grond. In het voorjaar hoef je alleen de dode stengels af te knippen, verder is er geen onderhoud nodig. 
 
Wist je dat...
Herfstasters in de vlinderplanten top-10 staan? Dankzij de late bloei zijn ze heel aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Je zult deze kleurige fladderaars dan ook regelmatig van de nectar zien snoepen.

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER