Ook in de zomer is er nog steeds veel werk te doen in de (moes)tuin. Planten, zaaien, mesten, wieden, water geven, opbinden, verpotten... Een goed begin is het halve werk. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, of alleen een geveltuin, balkon of dakterras: maak het jezelf gemakkelijk door te kiezen voor het juiste tuingereedschap voor elke klus.
De keuze is reuze in het uitgebreide assortiment in ons tuincentrum in Almere, dus we helpen je graag op weg met tips voor tuingereedschap dat je altijd bij de hand wilt hebben. Praktische, efficiënte en ergonomische hulpjes die het tuinieren zo veel makkelijker, lichter en leuker maken. Zeker in het lentezonnetje!
De beste tuinhulpjes die je niet wilt missen
- Tuinhandschoenen
- Vieze handen en zwarte nagels voorkomen? Krassen, schrammen en bloedende vingers bij het planten, snoeien of opbinden van cactussen, doornstruiken en rozen vermijden? Liever geen huidirritaties oplopen bij het verwijderen van brandnetels of berenklauw of het (ver)planten van wolfsmelk (Euphorbia)? Dan trek je natuurlijk tuinhandschoenen aan. Die zijn er in alle mogelijke materialen en afmetingen en in heel uiteenlopende prijsklassen. Met of zonder vrolijk patroon of kleurtje, voor grote en kleine handen, dikke en dunne, van polyester, nylon, katoen en leer.
- In de winter is het fijn wat dikkere tuinhandschoenen aan te kunnen trekken, maar daarmee kun je wel wat moeilijker subtiel tuinwerk doen, zoals snoeien, opbinden en dingen vastpakken en -houden. Met dunnere tuinhandschoenen kun je makkelijker 'uit de voeten', want je hebt betere grip, maar dan kunnen takken met doorns alsnog je handen beschadigen. Veel tuinhandschoenen hebben een extra beschermlaag, zodat je beter beschermd bent, bijvoorbeeld ook bij het tillen en verplaatsen van tegels, stenen of hout met splinters.
- Snoeischaar
- Er valt het hele jaar door wel iets te snoeien. Bijvoorbeeld omdat takken ziek zijn of afgestorven, omdat takken in de weg zitten bij het tuinpad, of om een struik of (fruit)boom in vorm te houden of voor extra groei en bloei. Er zijn snoeischaren met extra grip, snoeischaren voor grote en kleine handen en zelfs exemplaren speciaal voor linkshandigen. Om hoog te kunnen snoeien is een uitschuifbare, 'telescopische' snoeischaar heel handig. Snoeischaren zijn er in diverse prijsklassen, maar als je een duurder exemplaar kiest en dat goed onderhoudt, heb je er echt jaren plezier van.
- Takken- en/of heggenschaar
- Deze heb je nodig voor het zwaardere werk, bij dikke takken en het sneller kunnen snoeien van grote hagen en struiken. Je kunt kiezen voor een handmatige schaar, maar als je veel flinke hagen en struiken hebt kun je ook kiezen voor een elektrisch exemplaar of eentje met een accu.
- Plantenschepje
- Of je nu iets in de grond, in een pot of verhoogde (kweek)bak wilt (ver)planten, je kunt niet zonder plantenschepje. Zeker als je dat op een dichtbegroeide plek of in zware grond wilt doen. Je kunt er ook bloembollen mee planten (voor een grote tuin waar je heel veel bollen in wilt planten kun je ook een speciale bollenplanter kopen).
- Schep, schop, spade of bats
- Voor het planten van grotere planten, struiken of bomen in de tuin gebruik je een stevige schep, schop of spade. Met een schep of schop kun je graven en spitten en losse aarde of zand verplaatsen. Het enige verschil tussen een schep en een schop is dat een schep een afgeronde onderkant en iets opstaande randen heeft waar je je voeten op kunt zetten om extra kracht uit te oefenen. Een spade heeft een rechthoekig blad en meestal een rechte onderzijde. Voor werk in zware kleigrond kun je een smallere spade kiezen, bij lichte zandgrond is een brede spade handiger. Een bats is een schop met een groter en iets gebogen werkblad. Daarmee kun je makkelijk zand, compost, kiezels of losse aarde opscheppen en verplaatsen.
- Hark, schoffel, onkruidsteker en/of voegenkrabber
- Afhankelijk van het formaat van je tuin en terras en of je ook een gazon of moestuin hebt, ga je onkruid en mossen te lijf met een hark, schoffel, onkruidsteker en/of voegenkrabber. Een hark is perfect om het gazon van mos en afgevallen herfstbladeren te ontdoen én om een laag verse grond of compost mee te egaliseren. In de moestuin en borders schoffel je onkruid gemakkelijk weg. Onkruid met diepe penwortels, zoals paardenbloemen, verwijder je het best met een speciale onkruidsteker. Tussen de tegels op je terras doe je dat met een voegenkrabber.
- Gieter, tuinslang of zwenksproeier
- Drogere perioden komen de laatste jaren steeds vaker en voor bij steeds hogere temperaturen, veroorzaakt door de klimaatverandering. Op een balkon, dakterras en in een geveltuin volstaan vaak een of twee gieters om je planten water te geven. Bij grotere tuinen kun je kiezen voor een tuinslang met sproeikop, een zwenksproeier, maar bijvoorbeeld ook voor druppelslangen of een automatisch 'sprinkler'-systeem. Er zijn ook mini-druppelsystemen voor als je veel potten en bakken op je balkon of dakterras hebt.
- Grasmaaier
- Onmisbaar voor iedereen met een gazon. Je hebt keuze uit heel veel verschillende soorten grasmaaiers kiezen, van robotmaaiers tot handmaaiers, met een accu of motor... Laat je adviseren in ons tuincentrum in Almere.
Naast al deze essentiële tuingereedschappen hebben wij nog veel meer handige tuinhulpjes, zoals kniebeschermers of knielkussentjes, tuinlaarzen, ladders, graskantenschoppen, verticuteerharken, kruiwagens, opvouwbare manden om snoeimateriaal en ander tuinafval in af te voeren, riemen met vakken voor je tuingereedschap, plantenrekken en opbindmaterialen, plantentrolley's of 'hondjes', opbergsystemen voor je tuingereedschap, hoezen om je tuinmeubels mee te beschermen....