Buxusmot
De buxusmot zaait dood en verderf in Nederlandse tuinen. Er zijn al heel wat buxusplanten het slachtoffer geworden van deze rupsjes-nooit-genoeg. Waar komt de buxusmot vandaan? En is er iets tegen te doen? Almeerplant laat je graag weten wat je kunt doen om de beestjes te bestrijden en ook wat je beter niet kunt doen.
Wat doet de buxusmot?
De buxusmot, ook wel buxusrups genoemd, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. In de afgelopen decennia heeft het beestje zich ook naar Europa verspreid. De buxusrups is felgroen van kleur en heeft een zwarte kop. De rups kan ongeveer 4 cm lang worden. Buxusrupsen voeden zich door buxusstruiken van binnenuit op te vreten. Omdat de buxusrups de buxus van binnen naar buiten toe leegvreet, is de schade in het begin vaak nog niet zichtbaar. Waar kleine rupsjes alleen nog maar het bladmoes beschadigen, eten grote rupsen de hele struik kaal. Dit heeft kale takken en aangevreten bladnerven tot gevolg.
Waarom chemische bestrijding van de buxusrups geen goed idee is
Om te voorkomen dat al je buxussen ten prooi vallen aan de buxusmot, ben je bereid zware maatregelen te treffen. Misschien houd je de gifspuit al wel in de aanslag, klaar om die nare rupsen met chemicaliën te lijf te gaan. Wacht dan nog even, want het gebruik van gif om de buxusmot te bestrijden kan ernstige gevolgen hebben:
-
vogels eten de rupsjes op en komen daardoor ook met het gif in aanraking. Daardoor zullen niet alleen de buxusrupsen, maar ook de vogels in jouw tuin bij bosjes neervallen;
-
het gif doodt ook wespen, vliegen, lieveheersbeestjes en andere insecten;
-
bij het aanbrengen van het gif kan een deel ervan ook op onderliggende planten terechtkomen, waardoor rupsen in andere planten ook het loodje leggen.
Het sterven van andere insecten brengt ecologische risico’s met zich mee. Insecten zijn immers heel belangrijk, omdat ze gewassen bestuiven. Daarnaast zorgt het doden van insecten er op de lange termijn voor dat de buxusrups geen natuurlijke vijanden meer heeft. Hierdoor heeft de rups bij een volgende buxusmottenplaag vrij baan om zich opnieuw in jouw buxussen te vestigen.
Buxusmot bestrijden
De buxusmot heeft in Nederland nog niet zoveel natuurlijke vijanden. Toch zijn er enkele dieren die de rups wel lekker vinden, zoals koolmezen en spechten. Eén manier om de buxusrups te bestrijden, is dus om de vogels in jouw tuin het werk te laten doen. Als je dit te lang vindt duren, zijn er nog een aantal andere manieren:
-
verwijder rupsen en poppen met de hand. Dit is best een intensief karweitje, maar heeft wel veel effect. Verdrink de rupsen vervolgens in een pot water waarin je een beetje zeep hebt opgelost;
-
knip aangetaste takken en bladeren af. Stop de afgeknipte takken in een goed afgesloten vuilniszak, zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen;
-
maak gebruik van een feromonenval. Deze val verspreidt een lokstof waar de mannetjes op af komen. De buxusmotten vliegen in de val en kunnen de vrouwtjes niet meer bevruchten;
-
gebruik een hogedrukspuit om de buxus af en toe met koud water te bespuiten. Door de grote hoeveelheid water verdrinken de buxusrupsen. Het water kan echter ook de struik zelf aantasten vanwege de hoge druk.
Wat te doen met je beschadigde buxusstruik
Buxusmotten zijn hardnekkige diertjes. Soms hebben daardoor zelfs de beste maatregelen geen kans van slagen. Als je plant te ver heen is, is het tijd om hem te verwijderen. Snoei de buxus eerst terug, zodat je beter bij de wortels kan. Steek vervolgens de wortels door. Nu is het tijd om de wortels los te wrikken met behulp van een schop. Stop de dode buxus in een afvalzak en sluit deze goed. Vervang de buxus door een liguster, die veel weg heeft van de buxus, of struikkamperfoelie. Deze struiken zijn niet gevoelig voor de buxusmot. Wil je meer weten over de buxusmot en de maatregelen die je kan treffen? Breng een bezoek aan ons tuincentrum en schiet een van onze medewerkers aan.