Deze maand hadden we weer een vrijdag de 13e, in veel landen een dag om beducht te zijn voor ongelukken of slecht nieuws. De Italianen vrezen dan weer vrijdag de 17de, terwijl de Chinezen en Japanners slechte gevoelens hebben bij het getal 4. Of je nu bijgelovig bent of niet, het kan nooit kwaad het geluk een handje te helpen. Er zijn verschillende tuinplanten, kruiden, bloemen, bomen en struiken die van oudsher geassocieerd worden met geluk, voorspoed of bescherming.
5 tuin- en kamerplanten die geluk brengen
- Met stip op 1: het klavertjevier, een mutant van de Trifolium repens, met witte bloemen en bladeren die uit vier deelblaadjes bestaan. Door de zeldzaamheid van dit plantje, maar ook door de vorm die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een klavertjevier al sinds de middeleeuwen beschouwd als iets dat geluk brengt. In ons tuincentrum in Almere zoek je je waarschijnlijk een ongeluk naar een klavertjevier, maar je vindt er wel de mooie klaverzuring Oxalis deppei, in de volksmond ook wel het ‘geluksklavertje’ genoemd. Hij is er als kamer- en als tuinplant en ook met fraai dieprood blad.
- Sinds kort een heuse concurrent voor het klavertjevier: de populaire pannenkoekenplant. De Pilea peperomioides is een makkelijk en sterk kamerplantje, met vlezige, ronde bladeren. In andere landen wordt hij de ‘Chinese money plant’ genoemd, omdat hij oorspronkelijk uit China komt, waar ze geen pannenkoeken, maar wel muntstukken kennen. Het verhaal wil dat hij je welvaart brengt als je een geldstuk in de pot stopt.
- Sempervivum wordt in het Nederlands ook wel 'donderblad' genoemd. Deze naam is te herleiden tot een beschrijving van Karel de Grote, in een tijd dat men dacht dat dit kruid op het dak van een huis tegen blikseminslag zou beschermen. De andere Nederlandse naam, ‘huislook’, verwijst ook naar dit gebruik. Tegenwoordig zijn groene daken overigens weer helemaal ‘in’, maar dan uit milieuvriendelijke overwegingen (fijnstof afvangen, regenwater opvangen, voedsel voor insecten vogels, een isolerende werking). Sempervivum is een Sedum-soort, en dus een vetplantje dat goed tegen droogte kan en van zon houdt.
- Het lelietje-van-dalen wordt in Frankrijk en Franstalig België op 1 mei aan familie en vrienden cadeau gedaan, om ze voorspoed te wensen. Deze bodembedekker met elegant, frisgroen blad en witte bloempjes is nota bene giftig, maar het gebruik zou teruggaan op het jaar 1561, toen koning Charles IX een boeket lelietjes-van-dalen als ‘porte-bonheur’ cadeau kreeg. Daarop besloot hij elk jaar op 1 mei deze ‘meiklokjes’ aan de hofdames aan te bieden.
- Geluksbamboe staat in Azië al eeuwenlang voor succes, rijkdom, geluk en gezondheid. Daarom wordt de plant ook vaak als geschenk aan familie en vrienden gegeven. De ‘Lucky Bamboo’ is eigenlijk geen bamboe, maar een drakenboom, de Dracaena sanderiana. De kamerplant met zijn kronkelende stelen houdt van een lichte standplaats (maar geen direct zonlicht) en groeit in een laagje water.
Houd deze site in de gaten voor een update over gelukbrengende bomen, struiken, kruiden en bloemen.